A hajproblémák gyökere

A haj mennyiségi és minőségi romlásának számos oka lehet

Hormonális változások

A hajgyökér felső részén faggyúmirigyek termelik a haj zsírozására és a fejbőr kiszáradásának megakadályozására a védelmet biztosító faggyút. A mirigyek megfelelő mértékű működése is meghatározó, ami hormonális kérdés is lehet. Nőknél számolni kell a fogamzásgátlás, terhesség, menopauza hormonális változásainak hatására, férfiaknál a fokozottabb tesztoszteron termelődés hajhatásaira. Az életkor előrehaladásával meginduló kopaszodás örökletes folyamatának is hormonszint változás áll a hátterében.

Helytelen táplálkozás

A tápanyaghiányos táplálkozás, túlzott egyoldalú étrend követése, ásványi anyagok, vitaminok, nyomelemek hiánya, táplálkozási zavarok (bulimia, anorexia) vagy a rossz szokások (dohányzás, túlzott mértékű alkoholfogyasztás) lelassítják a növekedést, rontják a haj minőségét. A vas, szelén, réz, biotin és cink mellett kiemelt jelentőségű lehet a különböző B-vitaminok, C-vitamin, valamint A-vitamin megfelelő mennyiségű rendelkezésre állása. Amennyiben a táplálékkal bevitt komplex tápanyag igény nem elegendően biztosított, javasolt a tudatos pótlásról való gondoskodás, akár kúraszerűen.

Fertőzések, gyulladásos betegségek

A magas lázzal járó fertőzések előidézhetik a hajvesztést, hajkárosodást. Emellett gyulladásos betegségek esetében is jellemzőek lehetnek az említett problémák.

Allergia

Az immunrendszer túlzott reakciója olyan anyagokra, amelyek egészséges (=nem allergiás) egyéneknél semmilyen választ nem váltanak ki a szervezetből. Az allergiás tüneteket okozó anyagokat allergéneknek nevezzük. A szervezet fokozott terhelődése miatt a tartósan fennálló allergia is kedvezőtlenül befolyásolja a haj fejlődését (növekedését).

Gyógyszerek mellékhatásai

Bizonyos gyógyszerek mellékhatásaként hajvesztés jelentkezhet. Ilyenek például a különböző gyulladásgátló szerek, vérnyomáscsökkentők, antidepresszánsok, vagy fogamzásgátlók.

A fejbőr rossz vérkeringése

A vérkeringés, az érrendszer megváltozott állapota produkálhat szédülést, látászavart, fejfájást, de hajhullást is. Ez esetben az erek nem szállítanak megfelelő mennyiségű oxigént és tápanyagot a hajhagymákhoz, ezért azok működése lelassul vagy teljesen leáll, és a hajszálak kihullnak.

Roncsoló hajkezelések

A nem megfelelő fodrászati beavatkozások és kezelések, mint például túl forró szárítás, a különböző kémiai anyagok (hajfesték, dauer, hajzselé, nem megfelelő samponok, balzsamok és krémek) használata szintén árthatnak hajhagymáinknak. Különösen lényeges erre ügyelnünk, hiszen a hajhagymában levő hámsejtek a legintenzívebben szaporodó sejtekhez tartoznak. Az egy hajtüszőből kifejlődő hajszálak száma 20-25, melyek különösen érzékenyek a magas hőmérsékletre, így megóvásuk rendkívül fontos.